Sadelmager på Sjælland

Sadlens opbygning

Tilpasning af sadler, omstopning og reparation udføres hurtigt og professionelt på din opstaldningsadresse.

Sadlens opbygning

Bommen

Sadlens bom kan være konstrueret på flere måder. Nogle bomme er lavet af træ, andre er lavet af plastic eller noget helt tredje. Fælles for alle bomme er, at de fordeler rytterens vægt ud over hele hestens sadelleje og skaber stabilitet. Forrest på bommen sidder kopfjernet. I mange moderne sadler kan bredden på kopfjernet ændres – enten ved at sætte et andet kopfjern i, eller ved at blive bomændret i en maskine hos sadelmageren. Dette gør, at sadlen kan følge med hestens fysiske udvikling gennem hele dens liv.

Kopfjernet skal ligge ca 5 cm. bag hestens skulder for at sikre, at hesten kan føre sit skulderblad bagud uden at ramme på bombenet. Kopfjernets vinkel skal matche vinklen på hesten mankeparti så sadlen ikke klemmer, og det skal skabe luft omkring lancemærket, så hesten ikke bliver trykket.

Panelerne

Sadlens paneler ligger på hver side af rygsøjlen på hesten rygmuskulatur. De skal følge hestens konturer, være symmetriske, glatte og jævne, og have lige meget kontakt med hesten under hele sadlens bæreflade. Kammeret (afstanden mellem panelerne) skal være mindst 5 cm eller tre fingres bredde på det smalleste sted.

Stopningen

Sadlens paneler kan være stoppet med flere slags fyld. Det mest almindelig er uld, kunstuld og latex. Alle materialer har fordele og ulemper, og uanset hvad der er i din sadel, skal den tjekkes efter af en sadelmager jævnligt. Uld/kunstuld stoppes ind gennem huller på oversiden af sadelpanelerne. Fordelen ved uld/kunstuld er, at det er meget fleksibelt og kan tilpasses efter hestens aktuelle behov ved en almindelig omstopning. Har du selv eller hesten en skævhed, vil dette dog vise sig ved at det ene panel komprimerer mere end det andet, og sadlen vil dermed komme til at blive asymmetrisk i stopningen og ligge skævt på hesten. Dette kan rettes ved en almindelig stopning.

Latex-paneler er formstøbte og ændrer ikke ikke facon. Til gengæld er det de færreste latex-paneler, der kan justeres løbende, og derfor kan det være en umulig opgave at tilpasse en laxet-sadel hvis hesten pludselig ændrer form. Derfor anbefaler jeg også en sadel stoppet med uld/kunstuld, så den kan følge hestens udvikling i mange år blot med simple tilretninger. En sadel skal altid stoppes med originale stoppematerialer, da den er designet ud fra at passe til et bestemt materiale og blander man to slags stoppeuld, vil det have større tendens til at klumpe og blive asymmetrisk.

Galleri